Werken in de beveiliging

Wil jij werken in de beveiliging, maar ben je nog aan het verdiepen in de mogelijkheden? Lees dan onderstaande blog. Je leest meer over de zes soorten werk, waar je aan moet voldoen en de uitdagingen en beloningen van het vak.

Een carrière in de beveiliging omvat een breed scala aan rollen en verantwoordelijkheden, allemaal gericht op het beschermen van mensen, eigendommen, informatie of systemen tegen dreigingen of risico’s. In de beveiliging heb je diverse soorten werk, zoals: objectbeveiliging, persoonsbeveiliging, beveiliging van de omgeving, evenementenbeveiliging, informatiebeveiliging en animale beveiliging. Werken als beveiliger brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee.  

In de objectbeveiliging zorg je voor de veiligheid en bescherming van een of meerdere objecten. Als beveiliger van objecten ben je verantwoordelijk voor het controleren en beheren van de toegang tot het beveiligde object. Daarnaast houdt een beveiliger toezicht op het object en de omgeving door middel van bewakingscamera’s, patrouilles en andere surveillanceapparatuur. Verder is het belangrijk dat de beveiliger in geval van een alarmsignaal snel en adequaat reageert.  Naast deze verantwoordelijkheden houdt de beveiliger zich ook bezig met het uitvoeren van een risicobeoordeling, bijdragen aan de klantenservice en het opstellen van een rapportage.

In de persoonsbeveiliging gaat het om het beveiligen van personen dan wel met hun bijhorende eigendommen. Als beveiliger van personen is je primaire verantwoordelijkheid het waarborgen van de fysieke veiligheid van de persoon of personen die je moet beschermen. Dit omvat het voorkomen van fysieke aanvallen, bedreigingen of andere vormen van geweld. Daarnaast voer je regelmatig risicoanalyse uit om de potentiële bedreigingen te identificeren en te evalueren. Naast deze verantwoordelijkheden houd je ook bezig met de begeleiding en escort van de beveiligde personen, observeer en detecteer je verdachte activiteiten, communiceer en coördineer je voortdurend met de beveiligde persoon en de overige betrokkenen.

Een beveiliger wordt niet alleen ingezet om een gebouw of persoon te beschermen, maar ook voor een heel terrein. Je hebt diverse verantwoordelijkheden met betrekking tot het handhaven van veiligheid, orde en bescherming binnen de specifieke omgeving. Een goed voorbeeld hiervan is werken in de luchthaven beveiliging. Bij luchthaven beveiliging wordt er gezorgd voor een soepele doorstroming van passagiers, bagage en medewerkers. Werken in de beveiliging op een luchthaven brengt een hoge verantwoordelijkheid met zich mee. Beveiliging van een luchthaven gaat om het bieden van bescherming aan luchtvaart gebonden activiteiten, objecten en personen tegen onverwachte handelingen, bedreigingen of andere omstandigheden.

Als je wilt werken in de beveiliging kun je ook in de evenementen aan de slag. Evenementenbeveiliging omvat alle werkzaamheden op een evenement die de veiligheid van personen, objecten en de omgeving bevorderen. Als beveiliger ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van toegangscontroles. Daarnaast draag je bij aan de veiligheid van de artiesten en het controleren van het artiestengebied. Naast deze verantwoordelijkheden ben je ook bezig met het schrijven van plannen, het toezien op cameratoezicht, transporteren van geld, toezicht houden op het podium en natuurlijk toezichthouden op het gehele festivalterrein.

In de beveiliging is het beveiligen van informatie niet meer weg te denken. Informatietechnologie gaat zo snel dat het essentieel is om de informatie goed te beveiligen. Informatiebeveiliging omvat maatregelen, protocollen en procedures die de beschikbaarheid, veiligheid en integriteit van alle vormen van informatie binnen en buiten organisaties en de maatschappij waarborgen. Als beveiliger ben je dus verantwoordelijk voor de beveiliging van informatie en de informatievoorziening.

Als laatste kun je aan de slag in de animale beveiliging. Hiermee wordt bedoeld beveiliging waarmee je met dieren, zoals honden, werkt. Honden worden gebruikt als een preventieve maatregelen voor het beveiligen van gebouwen, terreinen en personen. Als hondengeleider is het van belang dat je regelmatig gaat trainen om een geschikte beveiliging combinatie te blijven en te vormen met je hond in het uitvoeren van beveiligingstaken. Je bent als hondengeleider verantwoordelijk voor het assisteren bij toegangscontroles, surveilleren, alarmeren en bewaken van terreinen als brandpreventie.

Als je wilt werken in de beveiliging is het verplicht om een opleiding tot beveiliger af te ronden. Je kunt ervoor kiezen om een BOL of BBL-leertraject aan te gaan. Naast een diploma is het belangrijk dat je een goede fysieke conditie hebt. Het werk kan fysiek veeleisend zijn. Het is belangrijk om een goede conditie te hebben om taken zoals, patrouilleren en toegangscontroles, uit te voeren. Daarnaast is het belangrijk om te beschikken over communicatieve vaardigheden. Als beveiliger ben je vaak het eerste aanspreekpunt. Het is daarom van belang om effectief te kunnen communiceren met een breed scala aan mensen, zoals bezoekers, medewerkers en hulpdiensten.

Ook is het van belang dat je een probleemoplossend vermogen hebt. Een beveiliger moet in staat zijn om snel en effectief te reageren op onverwachte situaties. Als laatste is het belangrijk om kennis te hebben van de wet- en regelgeving. Een beveiliger moet op de hoogte zijn van de relevante wet- en regelgeving met betrekking tot beveiliging, privacy en arbeidsrecht.

Beveiliging kent verschillende uitdagingen die voortkomen uit voortdurend veranderde aard van bedreigingen en de complexiteit van de samenleving. De groeiende afhankelijkheid van digitale systemen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van cyberbeveiliging. Cybercriminelen ontwikkelen voortdurend nieuwe methoden om systemen te compromitteren, wat resulteert in een voortdurende strijd om gegevens en digitale activa te beschermen. Daarnaast wordt het een grotere uitdaging om privacy in een tijdperk van toenemende surveillance en dataverzameling te beschermen. Het handhaven van een evenwicht tussen veiligheid en privacy blijft een complex vraagstuk dat voortdurend je aandacht eist.

Naast bovenstaande voorbeeld uitdagingen zijn er ook beloningen die je krijgt. Je krijgt een gevoel van voldoening wanneer je mensen, eigendommen en informatie beschermt tegen mogelijk risico’s en bedreigingen. Daarbij komt kijken dat je hier vaak erkenning of waardering voor ontvangt door betrokkenen of je werkgever. Je draagt je steentje bij aan een veilig Nederland. Ben je op zoek naar een baan als beveiliger? Neem contact op met onze recruitmentafdeling. Wij begeleiden je naar een vaste baan!