Frustratie als beveiliger, hoe ga je ermee om?

Als beveiliger ben je verantwoordelijk voor het handhaven van orde en veiligheid in diverse situaties. Van het bewaken van een evenement tot het beveiligen van een bedrijfspand, elke dag brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Maar wat gebeurt er wanneer die uitdagingen resulteren in gevoelens van frustratie? In deze blog duiken we dieper in op dit onderwerp en bespreken we hoe beveiligers kunnen omgaan met frustratie in hun werk.

Wanneer de realiteit niet overeenkomt met het beeld dat je in je hoofd hebt van hoe iets zou moeten zijn, kan dit leiden tot frustratie. Het niet vervuld zien van een verwachting is vaak de oorzaak hiervan. Hoeveel frustratie je ervaart, hangt af van je frustratietolerantie. Dit betekent simpelweg hoe goed je kunt omgaan met dingen die niet gaan zoals je wilt.

Het is belangrijk om te erkennen dat frustratie een normale menselijke emotie is en beveiligers vormen hierop geen uitzondering. Situaties waarin beveiligers te maken kunnen krijgen met deze emotie zijn divers. Denk aan het omgaan met agressieve individuen, het niet naleven van regels door bezoekers of bijvoorbeeld interne conflicten binnen het team. Deze momenten kunnen leiden tot gevoelens van machteloosheid, irritatie en stress bij de beveiliger.

Het is cruciaal voor beveiligers om professioneel om te gaan met frustrerende situaties. Eén manier om hiermee om te gaan, is door middel van trainingen gericht op het beheersen van emoties en frustraties. Stel je bijvoorbeeld voor dat je als beveiliger te maken krijgt met een boze en agressieve bezoeker tijdens een evenement. In plaats van mee te gaan in de escalatie van emoties, is het belangrijk om kalm te blijven en de situatie te de-escaleren door middel van effectieve communicatie. Trainingen kunnen beveiligers voorzien van de nodige tools en technieken om dergelijke situaties effectief aan te pakken.

Naast trainingen zijn er diverse andere manieren om met frustratie om te gaan. Lichamelijke activiteit is bijvoorbeeld een effectieve manier om spanning los te laten en endorfine vrij te maken. Het ontwikkelen van een gezonde levensstijl, inclusief voldoende slaap en gezonde voeding, kan ook helpen bij het verminderen van deze emotie en het opbouwen van emotionele veerkracht. Het zoeken van sociale steun is een andere mogelijkheid. Door te praten met vrienden, familieleden of collega’s over wat je dwarszit, kan de frustratie afnemen door de steun en begrip die je ontvangt. Natuurlijk zijn er meerdere manieren, maar het is aan de beveiliger om te ontdekken welke het beste voor hem of haar werkt.

Naast het omgaan met frustratie in het moment, is het ook belangrijk voor beveiligers om zich voortdurend te blijven ontwikkelen op persoonlijk vlak. Eigenschappen die een belangrijke rol spelen om beter om te gaan met frustratie en die dus ontwikkeld moeten/kunnen worden zijn: geduld, emotionele stabiliteit, assertiviteit, communicatieve vaardigheden, stressbestendigheid en empathie.  Door middel van bijvoorbeeld trainingen kunnen beveiligers hun vaardigheden verbeteren en zichzelf blijven uitdagen.

Frustratie kan een onvermijdelijk aspect zijn van het werk als beveiliger. Door professioneel en empathisch te reageren en door te blijven streven naar ontwikkeling, kunnen beveiligers deze uitdagingen succesvol het hoofd bieden. Benieuwd naar ons beveiliging vacatures? Klik dan hier.